+31 615 831 829 h.wijngaards@upcmail.nl

biografie

EEN GOEDE BIOGRAFIE

Een goede biografie bestaat wat mij betreft uit een half A4’tje, dat zijn ongeveer 200 woorden. Met name bij nog niet zo bekende bands hoeft het niet veel langer te zijn. Alleen bij de groten der aarde wil men een lang verhaal over wanneer welk bandlid in de band zat en hoe het allemaal zo is gekomen. Zolang je nog geen AC/DC of Madonna bent, hou dan het volgende doel voor ogen: de mensen duidelijk maken welke muziek je maakt.

Je kunt de biografie indelen in 3 alinea’s:

1e alinea
Muziekstijl
In de eerste alinea moet meteen duidelijk worden welke muzieksoort je speelt. Welke stijl kan men verwachten? Omschrijf de muziek zo origineel mogelijk, want dat houdt de interesse vast. Maar het belangrijkste is dat je de muziekstijl ook zo duidelijk mogelijk omschrijft. Als je gaat schrijven, beeld je dan een lezer in die op dat moment jouw muziek níet kan gaan luisteren, maar tóch wil weten wat voor een muziek je maakt zodat hij kan inschatten of hij jouw optreden leuk gaat vinden of niet.

Invloeden
Vermeld ook altijd je invloeden, de favoriete bands van de groepsleden en/of bekende bands of artiesten waarmee het publiek jouw muziek vaak associeert. Dit is namelijk ídeaal voor diezelfde lezer die even geen muziek kan afspelen omdat je jouw muziek nu koppelt aan iets wat ie waarschijnlijk al kent. Gooi even je ‘ja-maar-wij-zijn-niet-in-een-hokje-te-plaatsen’-gene overboord. In de 2e alinea mag je jezelf weer uniek maken. Maar eerst moet men weten welk vlees men in de kuip heeft.

Bandnaam en plaats
Het lijkt een open deur, maar vergeet ook zeker niet de bandnaam te vermelden en de plaats waar de band vandaan komt! Het wordt vaak genoeg vergeten.

2e alinea
In de 2e alinea mag je vertellen wat jou zo uniek maakt. Waarin onderscheid jij je van de bands die je in de 1e alinea hebt genoemd? Hoe geef jij er je eigen draai aan? In deze alinea kun je ook je podiumact omschrijven. Wat kan men verwachten als ze naar een optreden komen?


Afsluiting
3e alinea
In de 3e alinea vertel je kort maar krachtig je hoogtepunten. In welke bands hebben groepsleden vroeger gezeten? In welke zalen heb je al gespeeld? Bij wie heb je in het voorprogramma gespeeld? Heb je al demo’s of cd’s uitgebracht? Zo ja, wat waren de reacties daarop? (hier kun je dan eventueel een kort positief citaat bij gebruiken). Heb je al radio- en tv-optredens gedaan? Prijzen gewonnen? Op leuke festivals gespeeld? Misschien word je wel gesponsord…. Vermeld het! Wees er trots op!

Sluit de biografie af met een kort lijstje met de namen van de bandleden en wat ze in de band doen en zet de naam, adres, telefoonnummer, website en het e-mailadres van de band eronder.

Overige tips
– Als je een gave bandfoto en/of logo hebt, plaats die dan in de biografie.
– Vergeet niet de biografie regelmatig te checken of hij nog up-to-date is.
– Zet de biografie samen met 1 of meerdere hoge resolutie foto’s op een logische plaats op je website. Bijvoorbeeld onder ‘About’ of maak een speciale ‘presskit’ pagina aan.

Famous Words and more
Communicatiebureau voor bands
www.famouswords.nl